Minnesord för Rolf Wassberg

Skapad 2022-12-12 av webmaster

Minnesord för Rolf Wassberg

Rolf ”Wassis” Wassberg, 61 år, Stockholm, har som tidigare meddelats hastigt avlidit. Han sörjs närmast av sin sambo Monica.

”Kan du tänka dig något bättre Frida; driva livsmedelsbutik på ett scoutläger i 3 veckor, vilket bättre sätt finns det att fira in mina 50 år på jorden”

Det är sommaren 2011 och Sverige har fått äran att arrangera World Scout Jamboree på Rinkabyfältet utanför Kristianstad i Skåne. Rolf kunde han inte tänka sig ett bättre sätt än att få fira att han fyllde 50 år med att spendera 3 veckor på ett stort scoutläger och få kombinera sin kärlek till scouting med sin erfarenhet av att flera år arbeta inom livsmedelshandeln. För honom var detta det bästa av två världar och dessutom i en butik där han själv fick välja musik. Detta gjorde att vid sidan av att utfodra scouter fick han möjlighet att dela med sig av sitt stora musikintresse till de internationellt frivilligt arbetande deltagarna.

Rolf växte upp i Kärrtorp, gick i Nytorpsskolan, Bergholmsskolan och
Kärrtorps gymnasium. Han började scouterna i Kärrtorps Scoutkår redan som 9 åring och vargunge.

Efter gymnasiet jobbade han flera år i charken i olika livsmedelsbutiker. När ICA på Stamgatan i Östberga lades ner började han läsa på universitet med målet att bli lärare. I stället rekryterades han som ekonom till Svenska kyrkan och Skarpnäcks församling. Efter att han rekryterats från Skarpnäcks församling arbetade han som ekonom och kanslichef i flera olika församlingar i Stockholmsområdet bland annat Vantör och Hägersten. Enligt honom själv blev han ekonom i stället för lärare då han gillade ekonomiska knutar och gillar när knutar blir knopar.

Rolfs stora fritidsintresse var scouting. Han var en aktiv del av Kärrtorps Scoutkår och Stockholms Scoutdistrikt och det var där vi lärde känna honom

Rolf var ledare på alla nivåer sedan 18 års ålder. Han satt flera omgångar i styrelsen och var bland annat Kärrtorps Scoutkårs ordförande under några år. Det var under tiden som ordförande i slutet av 80-talet som han blev tillsammans med Monica. Monica var ordförande i Östberga Scoutkår. Östberga Scoutkår led av allt större brist på scouter men hade ledare. Rolf såg till att fånga både Monicas hjärta och hennes scoutkår och i mitten av 90 talet gick Östberga Scoutkår upp i Kärrtorps Scoutkår. Rolf och Monica blev tillsammans kårens stöttepelare. Från 90-talet och framåt växte scoutkåren sig allt större vilket Rolf hade en stor del i.

Rolf var även aktiv inom Stockholms Scoutdistrikt. Under 80-talet var han en engagerad ledare i Vässarös läger för patrullscouter och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Dessa läger var uppskattade av både ledare och barn och gav barnen möjligheter inom scoutings metodik att få prova och lära sig nya saker, saker de aldrig tidigare fått lov eller vågat att göra.

Han var även med i lägerledningen på läger, arrangerade tävlingar och var kursledare för flera olika ledarskapskurser inom Stockholms Scoutdistrikt. Rolf var under senare år en aktiv verksamhetsrevisor inom Stockholms Scoutdistrikt som genom att lyssna verkade för att förbättra verksamheten. Han arbetade aktivt med styrelsen och var ett stöd och bollplank för de olika distriktsordförandena. Rolf förstod vikten hans roll hade då distriktet är stort och ägare till en av Scoutsveriges populäraste lägeranläggningar; ön Vässarö i norra Roslagen.

Hans mångåriga engagemang inom scouterna gjorde att han 2015 blev tilldelad en av scoutings finaste utmärkelse, Gustav Adolf Märket.

Scouterna tog för några år sedan fram ett nytt program; inom det nya programmet skapades programmetoden Stödjande, lyssnande ledarskap. Den nya metoden handlar om att scouterna får lära sig leda sig själva och andra med stöd av ledare som lyssnar och stöttar. Vi som haft Rolf som ledare och varit ledarkollegor med honom vet att han praktiserade detta långt innan det var en del av det officiella scoutprogrammet. Han påpekade ofta att det viktigaste vi ledare kunde göra var att lyssna mer än vi pratade. Att man som ledare måste bita sig i tungan eller sitta på sina händer för att inte ta över, något han menade att många ledare omedvetet gör.

Rolf värnade om leken i scouterna och menade att ledare måste kunna leka och bjuda på sig själv. För många yngre scouter i Kärrtorps Scoutkår var han synonym med lekar som bland annat ”Familjen Olsson”. Rolf sa ofta ”att man är vuxen när man kan vara barn igen”.
Rolf var för många inte bara en kär vän utan även en stor mentor. Rolf hade en förmåga att se alla och genom att lyssna gav han många unga ett stöd när de skulle finna sin ledarroll.
Rolf förstod att en ny ung ledare, trots många år inom scouterna, inte var klar som ledare bara för att den blev ledarutnämnd, utan snarare att arbetet precis börjat. Rolf lyssnande och gav ovärderliga perspektiv och kloka råd.

Rolf och hans sambo Monica skapade ett välkomnade hem tillsammans. För många ledare var Stockholms Scoutdistrikts Julotta i Riddarholmskyrkan med efterföljande frukost och jullunch en viktig del av mångas jultraditioner. Man kände sig alltid välkommen och även om man bara planerat att stanna en kort stund på frukost var det inte ovanligt att dagen slutade med att man sakta promenerade hem genom juldagskvällen på Södermalm.

Att sitta och prata och diskutera länge bortifrån våra vanliga möten menade Rolf var viktigt för det var då dom viktigaste samtalen fördes. Det är under dessa samtal som vi ledare lär oss av varandra. Rolf brukade säga att det viktigaste på en kurs är fikarasten för det är då människor slappnar av och deltagarna reflekterar och lär sig av varandra. Rolf brukade spåna på hur han skulle kunna lägga upp en kurs eller konferens, när han var chef, som i princip bara innehöll fikaraster.

Vid hans bortgång är det många av oss vänner som känner att vi behövt honom då han var mannen av de kloka orden. Rolf skulle ha satt ord på vår sorg och saknaden till honom och fått oss att må bättre.

Saknaden av Rolf är stor då Kärrtorps Scoutkår förlorat sin nestor. Vi kan bara hoppas att lite av hans klokhet smittat av sig på oss som fick förmånen att ha honom som mentor och vän och att vi kan precis som han kunde; Att göra unga redo för livet.

Var redo. Alltid redo.

För scouter och vänner i Kärrtorps Scoutkår och Stockholm Scoutdistrikt.

Frida Liif, Cissi Gozzi, Jens Liif, Robert Trygg, Sofie Trygg

PDF Minnesord för Rolf Wassberg